Broer ICT is bereikbaar van 19:00 tot 21:00 | 06 83 30 42 84

Sinds de coronacrisis (COVID-19) is WiFi onverwachts een belangrijk onderdeel geworden om zorgeloos vanuit huis te kunnen werken. Het is vervelend als je even niet op Facebook of Marktplaats kunt, maar als je videoconferencing niet werkt en je een belangrijke vergadering mist, is de WiFi in je huis ineens onmisbaar. In dit artikel leg ik uit hoe je in 3 eenvoudige stappen je WiFi-netwerk kan verbeteren.

Stap 1 – Gebruik alleen kanaal 1, 6 en 11

In de 2.4 GHz-frequentieband zijn de kanalen genummerd. WiFi-netwerken hebben minimaal 20 MHz kanaalbreedte nodig, maar de kanalen zijn om de 5 MHz genummerd, wat betekent dat kanaal 1 overlapt met de kanalen 2, 3 en 4.

Waarom het verstandig is om alleen 1, 6 en 11 te gebruiken

Bij overlappende kanalen kunnen WiFi-apparaten elkaar niet begrijpen en niet samenwerken om te bepalen wie er mag zenden, dus proberen WiFi-apparaten op overlappende kanalen op hetzelfde moment te zenden, wat de uitzendingen van beide apparaten verstoort.

inssider-overlapping-channels
Voorbeeld van overlappende kanalen

Overlappende kanalen zijn de grootste oorzaak van slechte prestaties in de 2.4 GHz band en het zal niet alleen leiden tot slechte prestaties van je WiFi, het zal ook invloed hebben op alle WiFi-netwerken op de kanalen waarmee je WiFi overlapt.

Om deze reden kun je het beste alleen de kanalen 1, 6 en 11 gebruiken omdat deze kanalen elkaar niet overlappen.

Standaard staan routers ingesteld op automatische kanaal selectie. Dit lijkt een logische keuze maar in de praktijk blijkt dat routers en access points vaak niet het juiste kanaal selecteren. Bovenstaande afbeelding is daarom meer regel dan uitzondering.

Mijn advies is daarom om in je router of access point het kanaal vast in te stellen. Eventueel kan je dit in samenspraak doen met eventuele buren om een zo optimaal resultaat te behalen.

In een eerdere versie van dit artikel gaf ik aan dat in Europa het beste de kanalen 1, 5, 9 en 13 gebruikt kunnen worden. Hoewel dit technisch mogelijk is zijn er in de praktijk soms apparaten die kanaal 13 niet ondersteunen. Daarnaast gebruikt ongeveer 90% van de wereld kanaal 1, 6 en 11. Om problemen in de verbinding te voorkomen heb ik daarop het artikel aangepast.

Het beste kanaal

Wat het beste kanaal is hangt af van verschillende factoren zoals het aantal overlappende kanalen en de drukte op een specifiek kanaal. Het programma inSSIDer kan helpen bij het vinden van het juiste kanaal.

inssider-configuration-observations
inSSIDer helpt bij het vinden van het juiste kanaal

Hoe je het kanaal wijzigt hangt af van de apparatuur die je gebruikt. In de meeste gevallen zal je de router van je provider gebruiken. Uitgaande van de standaard instellingen kan je deze op de volgende manieren bereiken.

InternetproviderIP-adresGebruikersnaamWachtwoord
Ziggo192.168.178.1Zie sticker modem
KPN192.168.2.254admin/kpn
XS4ALL192.168.178.1
Telfort192.168.2.254admin1234
Solcon192.168.178.1
T-Mobile192.168.1.1Zie sticker modemZie sticker modem
Tele2192.168.1.1useruser

Stap 2 – Gebruik alleen 20 MHz of 40 MHz kanalen in 5 GHz.

Oorspronkelijk waren alle 5 GHz WiFi kanalen 20 MHz breed, maar 802.11ac (WiFi 5) introduceerde de mogelijkheid om kanalen te combineren tot 40 MHz, 80 MHz en zelfs één 160 MHz breed kanaal.

Brede kanalen maken hogere snelheden mogelijk, maar ze verminderen ook het aantal kanalen dat voor iedereen beschikbaar is.

Als iedereen 20 MHz brede kanalen gebruikt zijn er 4-19 kanalen beschikbaar zonder enige overlapping. Als mensen 80 MHz kanalen gebruiken zijn er maar 1-4 kanalen beschikbaar.

DFS (Dynamic Frequency Selection)

Daarnaast zijn de kanalen 52 tot 140 DFS (Dynamic Frequency Selection) kanalen wat inhoud dat WiFi op deze frequenties te gast is. Het is bij wet geregeld dat WiFi-apparatuur automatisch de DFS frequentie moet verlaten als er andere signalen worden gedetecteerd bijvoorbeeld van een weerradar.

802.11ac WiFi-apparaten die 80 of 160 MHz kanalen gebruiken zullen nog steeds per pakket beslissen of ze het volledige kanaal of een klein deel ervan gebruiken. Een WiFi-apparaat dat een 80 MHz breed kanaal gebruikt kan bijvoorbeeld pakketten versturen die 20 MHz, 40 MHz of 80 MHz breed zijn. Deze dynamische mogelijkheid is nuttig bij het verminderen van de hoeveelheid overlap met andere netwerken, maar het kost ook wat zendtijd om te coördineren.

Dus als je in een dicht bevolkte omgeving bevindt zoals een appartementsgebouw waar minimaal zes WiFi netwerken dicht bij elkaar zijn, raden we iedereen aan om alleen gebruik te maken van 20 of 40 MHz brede kanalen om overlap te verminderen.

Stap 3 – Geen WiFi-signaal op zolder?

Een manier om de signaalsterkte van je WiFi te meten is door het gebruik van het programma inSSIDer. Hoewel voor dit programma tegenwoordig een account is vereist kan je de basisvariant kosteloos gebruiken. Bij het starten van inSSIDer zal het WiFi-netwerk waarmee je bent verbonden worden voorzien van een gele ster. Naast de tabel met gevonden netwerken zie je de tabel met het signaal. Als je met je muis over de SSID (netwerknaam) gaat verschijnt er een verrekijker. Klik hierop om meer details van het betreffende netwerk te bekijken.

inssider-measuring-signal-strength-binocular-icon
Klik op de verrekijker om de details van het netwerk te bekijken

Als er meerdere radio’s dezelfde SSID uitzenden worden deze apart weergeven. Op deze manier kan je per radio de eigenschappen bekijken en de signaalsterkte meten. In de meeste gevallen is er een radio voor de 2.4 GHz-frequentieband en de 5 GHz-frequentieband. Omdat de 2.4 GHz een lagere frequentie is gaat dit signaal verder dan de 5 GHz. Klik nogmaals op de verrekijker om de details van de specifieke radio te bekijken.

inssider-measuring-signal-strength-radios
In dit voorbeeld zie je mijn bereik van het 2.4 en 5 GHz netwerk

Je ziet nu de eigenschappen van de WiFi-zender, het merk, de configuratie en de signaalsterkte van de afgelopen minuten.

In de ruimtes waar een goede WiFi-verbinding wenselijk is moet er minimaal een signaal van -67 dBm zijn. Hoe lager de dBm waarde hoe beter het signaal.

Plaats extra access points

Als het signaal niet toereikend is kan het helpen om de router te verplaatsen. Aangezien bij VDSL verbindingen de router zo dicht mogelijk bij het ISRA punt moet staan is dit vaak geen optie.

De beste oplossing voor het uitbreiden van je WiFi-signaal is door het aanschaffen van bedrade access points.

Het gebruik van WiFi-versterkers is vaak niet de oplossing omdat het op te vangen signaal te zwak is. Daarnaast werken wifi-versterkers half-duplex wat inhoud dat ze niet tegelijkertijd gegevens kunnen zenden en ontvangen. Met oplossingen via de stroom heb ik persoonlijk ook geen goede ervaring. Het werkt vaak een paar dagen en dan is er opeens geen verbinding.

Mochten er geen netwerkkabels aanlegt kunnen worden dan is een mesh-netwerk de beste oplossing. Een mesh-netwerk bestaat uit draadloze zenders die onderling met elkaar communiceren maar niet de nadelen hebben van een WiFi-versterker.

In welke ruimte de access points of mesh-zenders geplaatst moeten worden hangt af van meerdere factoren. Mogelijk is een goed signaal op je garage niet zo belangrijk omdat je daar weinig gebruik maak van wifi. Daarnaast is het belangrijk om WiFi-zenders zo hoog mogelijk te hangen. Een koelkast, diepvries of magnetron kunnen het WiFi-signaal blokkeren. Mesh-zenders mogen niet te ver uit elkaar staan. Deze zenders moeten namelijk onderling een goed signaal hebben om het signaal door te geven.

Onderstaande tabel geeft aan hoeveel signaalverlies je ongeveer kan verwachten met verschillende objecten en obstakels. Dit is nuttig bij het plannen en verplaatsen van je toegangspunten.

ObjectSignaalverlies
Menselijk lichaam3 dB
Gipsplaten5 dB
Bakstenen8 dB
Betonwand10 dB
Houten vloer10 dB

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of intresse in een snel en stabiel WiFi-netwerk? Neem vrijblijvend contact op, ik ben op de volgende manieren bereikbaar:

E-mail

Stuur een e-mail naar [email protected]

Telefoon

Bereikbaar op het nummer 06 83 30 42 84

WhatsApp

Stuur een bericht via WhatsApp